Brandskydd


Brandskyddspolicy Brf. Norbergsgården

Brf. Norbergsgården syftar till att bedriva ett aktivt brandskyddsarbete där alla föreningens medlemmar har möjlighet att känna sig delaktiga och har möjlighet att påverka. Det ska tillses att brand i föreningens fastighet effektivt förebygges och att konsekvenserna vid ett eventuellt brandtillbud minimeras.


Brandskyddsregler Brf. Norbergsgården

Brandvarnare:
Enligt LSO (Lagen om skydd mot olyckor) är du skyldig att ha fungerande brandvarnare i ditt hem. Kontrollera din brandvarnare regelbundet (helst en gång per månad och/eller när du varit bortrest en längre tid) genom att trycka på testknappen eller att släcka ett stearinljus under detektorn. Brandvarnaren ska vara placerad i taket och på ett ställe dit röken mest troligt ”vandrar” vid en brand. Du ska ha minst en brandvarnare per våningsplan och en för var 60:e kvadratmeter i din bostad. Endast 20 personer som dog i bränder 2005 hade fungerande brandvarnare, 90 personer hade brandvarnare som inte fungerade och 20 personer saknade helt brandvarnare i sin bostad.

Grillning:
Grillning är förbjuden på balkongerna samt direkt på marken. Använd gärna vår fina innergård för att grilla men ha gärna släckredskap till hands, t.ex. en hink med vatten eller en brandsläckare. Håll dig en bit från byggnader och träd

Brandfarliga vätskor:
Du får enligt lag inte förvara brandfarliga varor inne i lägenheten mer än för ”hushållsbehov” (enstaka sprayburkar och några liter vätska) och absolut inte i källar- och vindsutrymmen då detta markant försvårar ett eventuellt släckningsarbete i byggnaden. Brandfarliga varor markerade med  symbol för brandfarlig vara (en ”eldsflamma), såsom t.ex. tändvätska, lacknafta och gasol förvaras säkrast och bäst på balkongen där de gör minst skada vid en eventuell brand. Det finns även möjlighet att förvara brandfarlig vara i redskapsskjulet på utegården.

Barnvagnar och annat brännbart material i trapphus:
Barnvagnar och rollatorer får förvaras i trapphuset så länge de inte blockerar utrymningsvägar. På barnvagnen måste dock textildelarna avlägsnas och tas med. Det är förbjudet att belamra husets gemensamma utrymmen med brännbart material. Se till att du stänger dörren till vinden eller källaren när du går därifrån.

El:
Se till att din TV står luftigt. Ha aldrig dukar, blommor eller levande ljus på den. Dra ut kontakten till mobilladdare, kaffekokare, hårtorkar och liknande när de inte används. Låt inte disk- och tvättmaskiner eller torktumlare vara igång när du sover eller går hemifrån. Se till att glödlampor och spotlights inte kommer åt något brännbart. Använd skyddskåpor på lampor i garderober och andra platser där brännbart material kan komma i kontakt med lampan. Var rädd om el-sladdar så att de inte kläms och skadas. Byt dem om de är trasiga. Släck elektriska adventsljusstakar med strömbrytare eller genom att dra ut sladden -  använd inte glödlamporna som strömbrytare.

Rökning:
Rökning är den största brandorsaken i svenska hem och även den som dödar flest personer varje år i bränder. Rökning bör undvikas i sängar och soffor då dessa är gjorda av mycket brandfarligt material. Att sitta i en normalstor soffa kan bränslemässigt jämföras med att sitta på en behållare med 200 liter bensin. För allas trivsel var vänlig fimpa ej i rabatter eller från balkonger. Fimpar förvaras bäst i behållare med vatten.

Stearinljus:
Använd brandsäkra och stabila ljusstakar och ställ ljusen på säkert avstånd från gardiner och annat brännbart. Byt årligen ut mossan  om du har sådan i adventsljusstakar, eftersom mossans flamskydd oftast bara håller i ett år. Stearinljus behöver kunna ”andas” för att inte övertända - sätt inte ljus i behållare med för lite syretillförsel eller för många ljus på samma ställe, t.ex. en tallrik full med värmeljus.

Öppna spisar:
Vi följer Räddningstjänsten Syd och Lunds kommuns generella regler för eldning i öppna spisar. Dessa är: ”Öppna spisar, braskaminer, kakelugnar och liknande får endast användas för så kallad trivseleldning. Inom Räddningstjänsten Syds område gäller generellt att trivseleldning endast är tillåtet under perioden 1 oktober - 30 april, och då högst två dagar varje vecka. Elden får endast startas en gång per dygn och då bara hållas vid liv ett begränsat antal timmar.” Förvara aska från öppen spis och liknande i metallkärl med lock i minst fem dygn efter att den har brunnit ut. Sedan kan den slängas bland övriga sopor.


Om det börjar brinna:

Föreningens rutiner för nödläge är:

1. Rädda/varna
Rädda och varna, om möjligt, andra i din omgivning som riskerar att skadas av branden.

2. Larma
Larma räddningstjänsten på 112. Svara på operatörens frågor.

3. Släck och/eller stäng inne branden
Bedöm hur allvarlig branden är och om du är kapabel att själv släcka utan risk för personskada. Om du kan släcka själv: använd brandfilt eller handbrandsläckare, rikta in dig på det brinnande föremålet och inte lågorna och/eller röken. Om du inte kan släcka själv: stäng inne branden genom att stänga dörren till det brinnande utrymmet.

4. Utrym
I huset är varje lägenhet en egen brandcell. Dörrarna ut till trapphuset är säkerhetsdörrar som ska hålla brand ute i minst 60 minuter. Om det kommer rök från trapphuset: stanna i din lägenhet! Gå ej ut i trapphuset! Utrymningsväg är med hjälp av Räddningstjänst via balkong/fönster (vid brand i trapphuset) och/eller genom trapphus (vid brand i den egna lägenheten). Studera noga föreningens utrymningsplan.

5. Möt räddningstjänsten.
Försök underlätta för räddningstjänsten att hitta till huset. Bistå räddningstjänsten med hjälp, i form av till exempel information, om de ber om det.


Detta dokument skickas årligen ut av styrelsen för Brf. Norbergsgården, som ett steg i det systematiska brandskyddsarbetet (SBA), som varje bostadsrättsförening enligt lag är skyldig att utföra. Vårt stora SBA-dokument hittar du här.

För mer information, gå in på http://www.rsyd.se där du kan få utförlig information om brandsäkerhet och vilka regler som gäller i regionen.