Området och närområdet





Historia
Prennelyckan och Södra Innerstaden började planeras redan i början av 1900-talet allt eftersom Lunds befolkning ökade. Området skulle bli innovativt, modernt och funktionellt och rymma den allt större befolkningens krav på nymodigheter, t.ex. elektricitet och radiatorsystem. Området byggdes strax söder om sekelskiftshusen vid S. Esplanaden och norr om Harlösabanan där tågen från Lund gick österut.  Husens lägenheter var ofta små men räckte till en vanlig familj. Med andra världskrigets utbrott  mitt under byggnationen av Prennelyckan fick man tänka om när det gällde tillgång till material och framtida möjligheter för energiförsörjning. Detta gjorde att husens lägenheter ofta fick ett unikt utseende och egen öppen spis. Husen byggdes med stora fönster som skulle släppa in mycket ljus och  med förträdgårdar på framsidan och stora trädgårdar på baksidan som skulle rena den tunga, smutsiga stadsluften.

Karta anno 1913. Blivande Norbergsgården är utmärkt med en gul prick.
 Södra station vid gamla Harlösabanan


Norbergsgårdens historia
Norbergsgården ritades av den legendariska arkitekten Hans Westman som ritat många kända hus i Lund. Norbergsgården byggdes 1938 och en lägenhet kostade då ca 13.000 kronor och månadsavgiften var ca 65 kronor. Under åren har Norbergsgården genomgått både stora och små förändringar och renoveringar. Huset är Lunds nästa äldsta hus med eternitfasad - och eternit är något vi i huset tycker är både snyggt och praktiskt. Vi har bytt husets avloppsstammar och i samband med det totalrenoverat alla husets badrum. Under åren har taket lagts om, tvättstugan renoverats, utegården gjorts om och trapphuset snyggats upp. Trots den låga månadsavgiften i föreningen är huset i väldigt bra skick och har sedan det byggdes blivit välsignat med kunniga och kompetenta medlemmar som varit duktiga på att vårda det på rätt sätt.

Lunds Södra Innerstad
Södra Innerstaden har kallats Lunds svar på Paris och är ett lummigt och lugnt område bara ca fem minuters gångväg från Lunds absoluta centrum. I norr kantas området av Nöden - de gamla charmiga arbetarbostäderna från 1800-talet med tillhörande stockrosor och kullerstensgator och i söder ligger det betydligt modernare villaområdet Nilstorp med sina många parker och stora hus.
 
Nöden, Lund
 Nöden

Under våren faller de välkända lindarna på S. Esplanaden i grönska och områdets parker fylls med liv och värme. Under sommaren flyttar många studenter tillfälligt från stan och det klassiska lundensiska sommarlugnet infinner sig som bara den som upplevt det kan veta hur det känns. Under hösten vaknar staden åter till liv som över en natt med både nya och gamla studenter som berikar staden med energi och rörelse. Under vintern faller snön över promenadstråket på S. Esplanaden och julgransförsäljarna tar över efter lördagarnas loppmarknad och bidrar till en härlig vinterstämning i området.

  Grönskande lindar på S. Esplanaden


S. Esplanaden i vintertid - korsningen Norbergsgatan/S. Esplanaden

Idag är Södra Innerstaden ett av Lunds mest expansiva områden. Det gamla industriområdet söder om Prennelyckan med de flesta husen från sextiotalet håller sakta på att rivas till förmån för nya, moderna lägenheter. Harlösabanan är sedan länge nedlagd och har blivit ett härligt cykelstråk som går genom hela södra Lund. Hela området har rustats upp - både byggnader, parker, gatunät och lekplatser.

Nybyggnationer vid Harlösabanan


  Teater Sagohuset på Revingegatan är ett kulturellt smultronställe för många lundabor


Den nyrenoverade lekparken ca 100 m från Norbergsgården

Tennisplan och parkområde

Avstånd:
Livsmedelsaffär: 350 m
Bankomat: 350 m
Restaurang: 350 m
Skola och förskola: 100 m
Pizzeria/närbutik: 100 m
Busshållplats regionalbussar (Vid rusningstrafik går bussar mot Malmö var tionde minut, och det går även bussar till Staffanstorp och Södra Sandby): 100 m
Busshållplats stadsbussar: 100 m
Hundrastplats: 100 m
Centrum: 500 m
Systembolag: 750 m
Badhus/idrottsanläggning/gym: 500 m
Tennis/basket/fotbollsplaner: 100 m
Lekplats: 100 m
Loppmarknad: från tidig vår till sen höst varje lördag ca klockan 07-15