Ordningsregler

OBS! Ordningsregler för utskrift finns under fliken "dokument"!


Ordningsregler för boende i Bostadsrättsföreningen Norbergsgården, antagna vid årsmöte 20090419
§1 Samtliga lägenheter ska användas till bostäder och får ej användas till offentliga samlingslokaler, sportlokaler eller liknande.

§2 Underhåll och invändiga reparationer av lägenheterna bekostas av respektive lägenhetsinnehavare förutom vad gäller föreningens stammar i den utsträckning föreningens stadgar reglerar, gemensamma utrymmen samt mark, försåvitt ej skadan därpå uppenbarligen uppkommit genom lägenhetsinnehavarens eget förvållande

§3 Medlem, som ej själv bebor sin lägenhet men önskar på viss tid uthyra densamma, är skyldig att i varje särskilt fall göra en skriftlig anmälan till styrelsen och underställa sådan uthyrning styrelsens prövning. Medlem, som till annan uthyr lägenhet, är gentemot föreningen ansvarig för såväl avgifter som efterlevnad av föreningens stadgar eller särskilda ordningsföreskrifter.

§4 Det tillkommer varje lägenhetsinnehavare att iakttaga ordning och aktsamhet med allt vad fastigheten tillhör, att följa föreskrifter som anges i föreningens stadgar och att i övrigt, genom hänsynsfullt uppträdande, bidraga till trevnad och lugn för alla boende, som innehava bostad i fastigheten.

§5 Det tillkommer varje lägenhetsinnehavare att på anvisat datum utföra städning av föreningens trapphus, samt utföra eventuella övriga åtaganden som styrelsens beslutat om, t.ex. gräsklippning. Det tillkommer även att delta på av styrelsen förannonserade städdagar av föreningens gemensamma utrymmen.

§6 Skyltning, av vad slag det vara må, på fastighetens fasader, dörrar, fönster, entréer och trappuppgångar är förbjuden utan styrelsens medgivande. Meddelanden i trapphuset lämnas på av styrelsen angiven anslagstavla och ska vara till nytta för föreningens medlemmar. Reklam är ej tillåten.

§7 Gårdsplats, entré, trapphus, allmän gång i källare och vind får icke belamras med lösa föremål såsom lådor, cyklar och dylikt.

§8 Husdjur får ej hållas lösa i de utrymmen inom fastigheten som är gemensamma för flera lägenhetsinnehavare, till exempel i trappor och källare.

§9 Det åligger lägenhetsinnehavaren att låta tömma det från hushållet kommande matavfallet, såväl sopor som annat avfall, i härför särskilt avsedda kärl. Nedforsling av köksavfall får ske endast med slutna kärl eller plastpåse.

§10 Balkongen får endast sparsamt användas för vädring av mattor eller sängkläder. Stora mattor och textilstycken får ej vädras på balkongräcket.

§11 Tvättstuga och torkutrymme disponeras av lägenhetsinnehavarna enligt av styrelsen särskilt uppsatta anslag.

§12 Fastighetens ytterdörrar ska vid genomgång stängas och får ej lämnas olåsta utan uppsikt.

§13 Om det i lägenheterna finns otäta kranar, rör eller övrigt som skulle kunna bidra till ökad energiförbrukning för föreningen skall detta omedelbart åtgärdas genom samtal med föreningens vicevärd eller annan sakkunnig person.

Det ska tillses:
§14.1 att avloppen i kök-, bad- och klosettrum icke blir tilltäppta
§14.2 att föreningens inventarier, t.ex. tvättmaskiner handhavas varsamt och med omtanke.
Det är förbjudet:
§14.3 att lämna vattenkranar öppna
§14.4 att taga varmvatten genom luftningskran från värmeradiatorerna samt
§14.5 att företaga sig något som kan vara till skada för föreningen eller dess medlemmar och även strider mot gällande lagstiftning.

§15 Lägenhetsinnehavare ansvarar för att fungerande brandvarnare finns i dennes lägenhet samt att brandvarnaren kontrolleras med en regelbundenhet av 2-4 gånger per år. Det är absolut förbjudet att i källarutrymme eller vindsutrymme förvara brandfarlig vara och att uppföra eld av vad slag det än må vara. Lägenhetsinnehavaren är skyldig att följa kommunens och räddningstjänstens lokala regler om brandskydd, t.ex. regler om trivseleldning och förvaring av brandfarlig vara. Föreningen har separata regler för brandskydd som varje lägenhetsinnehavare är skyldig att följa.

§16 Huset är lyhört, framförallt i rakt nedstigande led. Person som avser att anordna fest eller liknande i sin bostadsrätt bör meddela grannar i god tid genom till exempel anslag på föreningens anslagstavla. Det är inte tillåtet att anordna fester som medför oväsen till grannar med periodicitet, dvs flera gånger per månad. Som huvudregel gäller att oväsen inte får föras mellan kl. 22:00 och 08:00. Med oväsen avses musik, hög samtalsvolym, samtal på balkong etc.

§17 Styrelsen kan förbjuda användandet av anläggning som avger ljud om ljudet fortplantar sig till andra lägenheter. Särskild hänsyn ska tagas till hur frekvent anläggningen används, dvs ett blygsamt användande bör kunna accepteras. Styrelsen avgör vad som är skäligt.